miercuri, februarie 11, 2009

Bautura aristocratilor - o adevarata delicatesa

Ceaiul este o bautura atat de apreciata incat este cea mai consumata din lume dupa apa. Este atat de indragita incat a intrat in folclorul multor popoare, iar chinezii i-au dedicat un proverb care spune totul despre cat de iubit este ceaiul : “Mai bine sa stau trei zile fara mancare decat o zi fara ceai”.

Chiar si atat si tot ar trebui sa consideram aceasta bautura drept esentiala pentru sanatatea noastra. Multe cercetari s-au facut pentru a demonstra cat de eficient este un ceai, de ce ar treui sa bem ceai si, mai ales, ce fel de ceai ar trebui sa bem.

A bea ceai nu insemna a bea orice infuzie de plante. Ceaiul este o planta in sine si este clasificat in mai multe tipuri: ceai alb, ceai verde, ceai negru, etc. Este cultivat mai ales in China si Japonia, dar, cum aceasta infuzie de ceai s-a raspandit pe tot Globul, planta se mai cultiva si in Brazilia, Argentina, in zonele tropicale si subtropicale.



Ceaiul alb.

Ceaiul alb a fost folosit drept medicament timp de secole. In prezent, s-a descoperit ca datorita cantitatii mari de antioxidanti, ceaiul alb poate distruge in cateva minute un numar foarte mare de virusi si bacterii, avand efect antimicrobian.

"Considerat una dintre cele mai sanatoase bauturi din lume ceaiul alb este obtinut din mugurii sau frunzele tinere ale plantei Camelia Sinenis. Este tipul de ceai la care frunzele sunt procesate cel mai putin, astfel ca gustul aduce cel mai mult cu cel al frunzelor crude. Totusi mugurii sau frunzele sunt supuse tratamentului cu aburi pentru a se preveni oxidarea iar apoi sunt uscate rapid Acest tip de ceai se produce in cantitati mai mici decat alte varietati si este de obicei mai scump Este considerat o delicatesa, o bautura a aristocratilor. Infuzia rezultata este deschisa la culoare, de obicei galben-auriu".

Ceaiul alb, bogat in antioxidanti
Antioxidantii sunt substante nutritive care protejeaza organismul de efectele daunatoare ale radicalilor liberi (electroni nepereche din celule care pot provoca dezechilibre enzimatice, mutatii sau chiar pot transforma celulele normale in unele canceroase). Radicalii liberi ataca ADN-ul si accelereaza imbatranirea. Scopul antioxidantilor este de a neutraliza efectul radicalilor , iar ceaiul alb este incarcat cu acest „medicament” naturist.

-Previne cancerul

-Scade colesterolul si protejeaza inima
-Intareste oasele
-Antiviral si antibacterial
-Ceaiul alb este considerat un adevarat distrugator de virusi si bacterii. Substantele active continute de planta ofera protectie intregului sistem imunitar si ocroteste corpul de o mare varietate de boli. In acelasi timp, amelioreaza simptomele racelii, gripei si ale virusului HIV.

-Dinti si gingii sanatoase
-Reduce stresul si ofera un plus de energie.

-"Consumul in exces al ceaiului alb poate determina inflamarea mucoasei gastrice. In plus, persoanelor care sufera de anemie firipiva (lipsa de fier) le este recomandat sa bea acest ceai in cantitati cat mai reduse".

Alte beneficii
Radicalii liberi, stresul, arsurile solare sau o dieta necorespunzatoare pot afecta vizibil aspectul pielii. Ceaiul alb protejeaza si infrumuseteaza pielea si ii ofera un aspect radiant daca este consumat cu regularitate.
Studiile de specialitate au aratat ca planta poate subtia sangele si poate imbunatati functia arteriala. De asemenea, acesta reduce cantitatea de zahar din sange si previne astfel riscul de diabet.
Oamenii care beau cu regularitate ceai alb se bucura de mai multa forta si oase mai puternice, datorita nutrientilor pe care acesta ii contine. Ceaiul alb este benefic persoanelor care sufera de artrita sau osteoporoza.

Ceaiul verde este apreciat din timpuri stravechi pentru proprietatile sale benefice. Devine din ce în ce mai clar pentru oricine că ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor.

Compozitia ceaiului verde este formata din uleiuri esentiale, teină, tannini catechici, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, fluor si altele. Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grăsimilor şi factor de protecţie anticancer.

Cateva indicatii terapeutice ar fi:

  • Tratamente de slabire
  • Intarzie imbatranirea prematura a tenului
  • Reduce formarea tartrului dentar şi stopează apariţia cariei dentare, datorită fluorurilor şi taninurilor conţinute
  • Obezitate, greutate in exces
  • Oboseala intelectuală sau fizică
  • Reţinerea apei în organism


Earl Grey (ceai negru cu bergamota)

Charles, Earl Grey al-2-lea (1764-1865) a fost Prim Ministru al Regatului britanic între 1830 şi 1834. A fost un mare reformator, dar cel mai mult este cunoscut pentru combinaţia de ceai care îi poartă numele.

Potrivit legendei, combinaţia a fost un cadou din partea unui înalt functionar (mandarin) chinez. Se pare că un trimis al lui Earl Grey în China a făcut o faptă bună pentru mandarin (se pare ca ar fi salvat viaţa mandarinului, detaiile nu sunt cunoscute).

Când gustosul dar al mandarinului era pe terminate, Earl Grey a cerut negustorilor săi de ceai, Twining-şii, ceva asemănător lui. In timp, această marcă a devenit favorita familiei Grey. Când musafirii îl intrebau despre acest ceai, erau trimişi la Twining-şi în Strand la Londra, unde cereau ceaiul lui Earl Grey.

Bergamot Orange (bergamota portocalie) este aroma folosită în Ceaiul Earl Grey. Uleiul de bergamota este extras din coaja de bergamota portocalie (Citrus bergamia sau Citrus aurantium bergamia), o mică pară cu formă de portocală, care este cultivată in zilele noastre mai ales în sudul Italiei, dar originara din Vietnam şi sudul Chinei.

Niciun comentariu: