miercuri, septembrie 12, 2012

Lumea cauzala si fenomenala

,,Eu sunt cel ce sunt"  - Moise (3;14)

Mereu mi-a placut asta cu ,,Eu sunt cel ce sunt":) mi se pare tot ceea ce trebuie sa cunoasca un om despre Dumnezeu si despre el in sine.

Ca idee Dumnezeu este ceea ce este dar in scrierile sale avva Ghelasie completeaza spunand ca la randul ei, ,,Creatia este ceea ce va fi"


Si de aici putem deduce clar cum sta treaba cu Realitatea ca dubla deschidere fara sa ne mai punem mii de intrebari:)
 Dumnezeu este ceea ce este de la inceputuri, El fiind Realitatea Absoluta Permanenta Necreata.
 Creatia este Realitatea evident Creata Totala dar nu Absoluta care la randul sau e in dubla deschidere ca Permanenta si Provizorie.

Permanenta este Lumea Cauzala a Creatiei si Efemera/Provizorie este lumea Fenomenala, Energetica, Materiala, Informationala.
Dar aceasta Permanenta a Creatiei incepe din momentul Actului Creator pe cand Permanenta Divina fiind Necreata este dintotdeauna, fara inceput.

Asadar conform avva Ghelasie Sufletul este mai real si mai Permanent decat pare, Corpul este provizoriu, trecator la fel ca si tot ce tine de el: minte, energie, ratiuni, simtire fizica, psihic, organe. Permanent este sufletul ca eu-constiinta-spirit.
Aceste doua realitati nu sunt separate, dezbinate ba chiar se afla intr-o conexiune stransa dar fara amestecare.  Din miscarile de Suflet ies de fapt energiile create-corp.Corpul si  Sufletul nu se exclud, ba chiar se evidentiaza unul pe celalalt si trebuie rstabilit un Dialog Comun. Altfel traim intr-o realitate incompleta, iluzorie.

Asa cum Sufletul se afla in dialog direct cu Trupul-Mintea-Energiile, el se afla in dialog Direct si cu Dumnezeu ca Treime din care Izvorasc energiile necreate, energii-Har Divin. Deci Sufletul se afla intre Dumnzeu si Trup. Noi am uitat aceste dialoguri si in lipsa lor omul cade in materie-trup si energii-informatii unde nu gaseste satisfactie pentru ca nu se regaseste pe Sine ca realitate Totala, intreaga.

Concluzie: Repunerea in contact a jumatatilor de Realitate adica a Trupului cu Sufletul si apoi Repunerea in contact a Realitatii Totale Trup-Suflet cu Realitatea Absoluta Dumnezeu Treimic. Reluarea Dialogului dintre Om(Suflet treimic-Corp Energii) si Dumnezeu Treimic.




Niciun comentariu: