duminică, martie 01, 2009

Biomimetica - Ionovatie inspirata din natura

Inca din stadiul celular omul este supus unor procese evolutive de neimaginat. Ne chinuim o viata intreaga sa atingem perfectiunea, uitand insa faptul ca am atins-o inainte ca sa pasim pe lume. Felul in care luam nastere dintro singura celula ridica inca multe semne de intrebare si astazi, dar ofera un singur raspuns cert. Ceea ce se intampla acolo e aproape perfect. Asta se intampla permanent undeva in natura, peste tot au loc procese care tind catre echilibru si perfectiune iar erorile tind totdeauna sa fie excluse si sistemele biologice cauta tot timpul rezistenta la factorii care le induc in eroare. Si toate acestea sa intampla atat de simplu.


Motto: ,,Nu poti sa cladesti o societate sanatoasa pe o natura bolnava”


Omul a invatat multe lucruri din natura si mereu si-a ghidat activitatile influentat direct de catre aceasta. Cu timpul, interesele oamenilor s-au schimbat, nevoile s-au amplificat si astfel s-a produs o discordanta intre om si natura care a dus la multe dezechilibre. Nu mai e momentul sa ne gandim ce am fi putut sa facem in urma cu mult timp, ci sa ne gandim mai degraba la ceea ce e de facut acum…


Traim un timp in care omenirea se confrunta cu probleme din ce in ce mai complexe, pornind de la natura pana la noi solicitari tehnologice, medicale, arhitecturale sau din orice alt domeniu. Raspunsul acestor probleme nu sta decat in noi, iar noi suntem natura. Raspunsul sta deci in natura. Noi suntem parte din natura si continuam sa evoluam. Atata timp cat noi alegem sa evoluam independent de natura dezechilibrele vor fi tot mai mari. Daca in societate legile incalcate uneori pot fi trecute cu vederea, legile naturii nu cunosc ingaduinta. In concluzie, prezenta noastra pe aceasta planeta si evolutia noastra trebuia sa coincida cat mai mult cu natura. Omul nu a invins niciodata natura pana acum…nici gravitatia, nici bolile, nici virusii. El a urmat exemplul mecanismelor ei si a creeat conditiile necesare unor fenomene. Tot ce am obtinut pana acum a fost obtinut din natura. Banalul curent electric care ne asigura existenta, un este decat o coordonare a unor fenomene naturale de catre om, dar nu omul in sine a creeat energia, curentul electric este natura in sine.


Toate aceste idei m-au determinat sa aduc in vedere o stiinta care raspunde la toate prioritatile viitorului nostru: stiinta, tehnologie, chimie, biologie, arhitectura, moda, design, absolut orice isi are raspunsul si inspiratia in natura.


De ce Biomimetica? Daca noi am reusi sa cream toate aceste lucruri in colaborare cu natura, totul s-ar schimba. Orasele s-ar integra altfel in peisajul natural, am putea discuta de peisaje ecopolitane, un urbane, hrana si stilul de viata ar fi mult mai echilibrate, mijloacele de divertisment ar fi cu totul altele si cu siguranta toate celelalte specii cu care convietuim indiferent ca sunt in Africa, Asia, Europa, Australia sau America ar fi mult mai fericite. Poate ca si interesele politice si culturale s-ar imbina cu cele ecologice. E posibil sa ne gandim si la o competitie pe plan ecologic care ar putea depasi orice interes economic, militar, teritorial. Mai mult de atat o evolutie armonioasa si o educatie accentuata in aceasta directie ar aduce rezolvare multor probleme globale. HOMO ECOLOGICUS nu poate insemna decat un om ce un va uita niciodata ca natura a fost, este si va fi strans impletita de fiinta umana.


In imaginile de mai jos sunt niste alge microscopice(diatomee) care dezvolta niste structuri din care multi design-eri si oameni de stiinta s-au inspirat.





Aici e exemplul efectului frunzei de lotus, folosit la suprafata unor materiale de constructii astfel incat atunci cand ploua, ele sa se curete singure. Frunza de lotus este permanet curata deoarece suprafata ei nu permite nici macar apei sa se lipeasca de ea.

Aici sunt exemlificate nanostructurile de pe suprafata aripilor de fluture. Acestea sunt invelite cu niste structuri care se intrepatrund asemeni solzilor de peste si jongleaza cu lumina la anumite unghiuri astfel incat aceasta e descompusa in culori. Imitand aceste nanostructuri, putem obtine suprafete colorate fara a utiliza pigmenti ci jucandu-ne doar cu lumina :).
Zona de insertie e unei nanostructuri de pe suprafata aripilor de fluture.



,,Dincolo de secolul XX, trecand prin multiple pericole, Umanitatea va continua sa existe prin inteligenta si fantezia ei, atata timp cat nu va uita ca Natura e totul”


Un comentariu:

za.adamme spunea...

ca de obicei pot doar sa zic...ma inclin, si te admir foarte tare pt felul in care te lupti cu orice impediment social si iti impui punctul de vedere.
revenind la subiect, oamenii mereu in toate descoperirile si creatiile lor au facut paralele om-natura-mediu ambiant.mereu. si omul functioneaza la nivelul cel mai apropiat de maxim in toate functiile sale(exceptand reproducere desigur) pana la varsta de 18luni. pana atunci este perfect, dupa aia devine materie perisabila din punct de vedere calitativ, atat el cat si viata lui. ne nastem perfecti, singurul impediment este egoul si toata satra de urmari ale lui...